Söndag den 28/11

Idag tog jag och Lissan sovmorgon igen, och klev sedan upp och åt frukost. Sedan dess har vi suttit framför våra datorer och kollat på allt från torp till brudbuketter. Hujeda mig alltså.

Det känns konstigt att det är första advent. Det är vanligtvis då julstämningen brukar komma, med glögg och tomtegröt och pappa och hans systrar som sjunger på adventsfirandet i Bygdeå. Det är liksom tradition, och det är vad som händer i Bygdeå just i detta nu. Och jag är inte där. Undrar när jag ska få min julstämning då? Nåja. Förr eller senare så. :)

Anyway, nu ska jag pallra mig iväg hemåt och göra mig redo för den sista veckan på Cotswold Wildlife Park. Wish me luck!


Glad första advent, Sverige!

Lördag den 27/11

Inatt sov jag hos Lissan. Vi tog sovmorgon till kl 10 ungefär, och klev sedan upp och gjorde frukost. Vi blev även glatt överraskade av årets första snö när vi tittade ut genom fönstret! Efter frukosten drog vi till djurparken för att få lite fakta till vårt projektarbete. Det tog typ hela förmiddagen, och när vi var klara (och stelfrusna) gick vi tillbaks till Jim och Linn (Lissans värdfamilj). Där gjorde vi oss varsin kopp med varm dryck (te för mig, kaffe för Lissan), kröp ner under varsitt täcke med varsitt kakpaket och såg den sista Harry Potter-filmen som Lissan hade på sin dator ("Harry Potter and the Half-blood prince").

Vi sitter fortfarande i sängen och nördar framför våra datorer, men snart ska vi göra oss något att äta till middag. Hoppas ni har det bra hemma i Sverige. We miss you!!


Första snön.

 


Frusen flicka!

 


Bästa botemedlet mot kyla- earl grey med alldeles för mycket socker. ♥


Fredag den 26/11

Imorse fick jag börja med att skära upp frukt åt Chris. Eller inte åt Chris, utan åt fåglarna han skulle utfodra. :P Sedan fick jag hjälpa honom att mata turakoerna och fasanerna, och efter det fick jag hjälpa Henry. Vi matade alla fåglar i "The walled garden", samt i Tropikhuset.

Efter fikat försökte vi komma på någon miljöberikning till papegojorna i parken. De är så sjukt intelligenta fåglar, men de har inte särskilt mycket att roa sig med för tillfället. Så vi letade fram en lång rulle av tjock kartong, som vi fäste två snören i. Den fyllde vi sedan med diverse godsaker och hängde upp i Kakadua-hanens bur. De andra papegojorna fick också olika behållare som vi fyllde med mat. Och det verkade väldigt uppskattat!

Efter lunchen gjorde vi i ordning fåglarnas middagsrätter, och gav de till dem. Sedan diskade vi och städade undan lite i köket, skurade golven, och stängde till sist in fåglarna för natten. När det var klart och det var ca fem minuter kvar tills jag skulle sluta för dagen så kom Chris. Han hade fångat en fågel som skulle flyttas från en voljär till en bur "Down at the bottom", där den ska förvaras under vintern. Han ville att jag skulle följa med honom för att hjälpa honom att öppna dörrar och bära några matskålar (han kunde alltså inte göra detta själv eftersom han bar en håv med en galen fågel inuti).

När vi fixade det så frågade han mig vad jag skulle göra ikväll, och jag sa att jag skulle till Lissan. Snäll som han är så erbjöd han mig skjuts dit så jag skulle slippa gå i mörkret, eftersom han ändå skulle åt det hållet. Naw! ^^

Nu är jag hos Lissans värdfamilj. Vi har bara ätit idag känns det som. Jag är tokmätt, och hög på socker. Detta är bara en del av det jag har proppat i mig idag:


Lunch- Battered chicken breast with chips and coleslaw.
Jag har beställt det så många gånger att resturangpersonalen
tar för givet att det är det jag vill ha. XD


Middag med Lissan hos hennes värdfamilj.
Hon är het som vanligt.+=
FREDAGSMYYYS!! ♥

Men nu ska vi sova. Godnatt Sverige!

Torsdag den 25/11

Imorse fick jag hjälpa Chris genom att göra i ordning mat till emuerna och strutsarna. Sedan fick jag följa med honom upp till "The lake section", för att utfodra fåglarna där. Men innan vi gjorde det så gick vi och tittade till Näshornsfågeln (se nedan) som kom till parken förra veckan från San Diego Zoo. Den hålls i karantän för tillfället, vilket den ska göra i sammanlagt 30 dagar. Det får alla nya fåglar göra, så att man kan vara säker på att fågeln inte bär på någon sjukdom som den kan föra över till några av de andra fåglarna.

Efter det fick jag mata strutsarna, ankorna och flamingosarna. När vi var klara med utfodringen så behövde Cath hjälp med att städa hos pingvinerna, så då följde jag med henne och gjorde det. Då berättade hon för mig att en av fåglarna hade rymt, och att vi sedan skulle gå och försöka fånga den.

Fågeln satt ovanpå voljären som den vanligtvis hålls i och tittade bara på oss när vi kom dit. Vi riggade upp en bur med lite mat på marken, och Henry (den danska tjejen) fick sedan sitta och hålla i ett snöre som satt fast i luckan på buren, redo att rycka i snöret ifall fågeln skulle flyga in i den. Två timmar senare var fågeln fast, och alla var mycket lättade! Det visade sig, vid närmare undersökning, att fågeln hade tagit sig ut ur buren genom ett litet hål i nättaket, som troligtvis hade blivit uppgnagt av en ekorre eller liknande. :P

Efter fikarasten fick jag flå ett kilo kycklingar, samt göra i ordning mat till De stora blå turacoerna. Sedan frågade Davide mig ifall jag ville följa med honom och kolla när han handmatade den lilla Openbill-storken, vilket jag ville. Det höll vi på med fram till lunch.

Efter lunchen gjorde jag i ordning emuernas middag, och matade dem sedan tillsammans med Chris. Vi fick sedan låna trädgårdsmästarnas "Buggie" (typ en golfbil med flak), för att hämta några säckar med flamingopellets och lämna dem uppe vid "The lake section". Chris hade aldrig kört den förut, och tjaa..det märktes. XD Vi matade sedan strutsarna och ankorna igen, samt ugglorna, innan vi slutade för dagen. Jag hade sjukt kul med honom! Han är galet rolig, och välkomnade mig verkligen med öppna armar från den dagen jag kom till parken. Han tycker det är svinkul att jag kommer från "IKEA-landet", och jag har lärt honom att säga saker som "Jultomten", "Tack" och "Jag älskar dig" (på hans begäran :P).

När jag kom hem så åkte jag, Lissan och danskorna med Louise och handlade, en dag tidigare än vanligt. När vi kom hem gjorde jag middag, och sedan pratade jag och Louise hela kvällen om fåglar och om vad jag har lärt mig om dem sedan jag kom till parken. ^^


Onsdag den 24/11

I natt sov jag mycket bättre. Jag gick och lade mig halv åtta igår, och sov nästan hela natten fram till klockan sju. Gött! Jag började min morgon med att jobba med Davide (italienaren som jag nämnde i något av mina tidigare inlägg). Han är supertrevlig, och lät mig göra mycket saker på egen hand, vilket jag gillar. Då lär man sig ta ansvar och stå lite på sina egna ben, istället för att bara svansa efter någon annan hela tiden.

 

Vi började med att förbereda utfodringen, sedan fick jag utfodra själv i Tropikhuset. Efter det gick vi en runda i ”The walled garden” för att mata och kolla till alla fåglar, samt den lilla Openbill storken som de handmatar. Sedan var det fikarast. Davide hade tagit med sig sk. ”Mince pies” (se nedan), som engelsmännen ofta äter kring jul. Det ser ut som små pajer med fruktköttsfyllning i mitten. Inte gott. Men jag åt en ändå för att vara artig, såklart.

 

Efter fikat så fick jag veta att alla fågelskötare (mig exkluderad) skulle ha möte klockan tolv. Därför gav Davide mig en massa grejer som jag kunde göra medan de var borta. Jag städade bl.a skjulet i den stora voljären (bytte ut allt sågspån och fyllde på med nytt), och skurade upp matplatserna hos skatorna (MAGPIES, ANDERS! :D), ankorna, tuppgökarna, kookaburrorna och stararna. Sedan gjorde jag i ordning inför eftermiddagens utfodring, och gick därefter på lunch.

 

När jag kom tillbaks därifrån så fick jag jobba med Cheryl. Hon lät mig mata storkarna med kycklingar, och sedan matade jag ankorna. Jag älskar ankorna! Till sist matade vi flamingosarna, gamarna och ugglorna, och sedan slutade jag för dagen.

 

På kvällen gick jag på ett seminarium på nedervåningen som handlade om miljöberikning, och som anordnades av några ur personalen på Cotswolds. De pratade om olika djurparker i olika länder som de hade besökt, och tog upp vissa saker som vi skulle kunna ta efter här på Cotswolds. De hade dessutom haft en tävling om vem av skötarna/personalen som kunde komma på den bästa miljöberikningen till något av djuren på parken, och de tre bästa förslagen vann varsitt kuvert FULLPROPPAT MED PENGAR!! Eller, kanske inte fullproppat, men..ändå!

 

Efter prisutdelningen serverade de plockmat, och jag fann en kaka som var så god att jag trodde att jag skulle dö. Men jag dog inte. Som ni kanske märker. Det var mycket trevligt i alla fall, och jag fick se många av djurskötarna ur ett annat perspektiv, vilket var kul. ^^

 


Fy sketan för Mince pies. :P

 


Tisdag den 23/11

I natt sov jag dåligt igen! Jag drömde inga mardrömmar, men jag vaknade av att jag inte kunde andas genom näsan och att jag hade skitont i halsen. Inte kul. Hoppas jag inte håller på att bli sjuk! När jag kom till jobbet fick jag hjälpa Cath att förbereda utfodringen, sedan fick jag mata Fasanerna och Turakoerna själv som vanligt. Vi utfodrade sedan i karantänstallet och ”Down at the bottom”, sedan fick jag städa hos Barbaryduvorna. Efter det var det fika-tajm.

 

Efter fikat fick jag hjälpa Cheryl genom att flå tre kilo kycklingar. Jag tror seriöst att jag höll på i mer än en timma innan jag var klar! Väldigt glamouröst jobb det här. :P Sedan gjorde jag i ordning mat åt emuerna innan det var dags för lunch.

 

Efter lunchen fick jag utfodra emuerna själv, och sedan ankorna. Jag filmade en kort snutt hos ankorna (se nedan), bara för att ni skulle få se hur sjukt många de är! Och så sjukt söta! Vi matade sedan flamingosarna, gamarna och ugglorna, sedan slutade jag för dagen.

 

När jag kom hem så gjorde jag middag (börjar bli liite less på spaghetti nu måste jag säga), sedan packade jag ner julklapparna jag köpte i lördags i resväskan. Nu är det bara 13 dagar kvar innan vi åker hem..! Helt sjukt vad fort tiden har gått. Nu sitter jag och skriver detta, sen ska jag försöka plugga lite senare ikväll. Vi får väl se hur det går. :P

 


Måndag den 22/11

Idag var jag nåågot sliten när jag vaknade. Jag vaknade flera gången under natten p.g.a att jag drömde mardrömmar (jag skulle kunna säga att det förmodligen var för att  jag och Lissan såg Harry Potter kvällen innan, för Voldemorts ansikte dök hela tiden upp, men det tänker jag inte göra. Då skrattar ni bara åt mig. Som Louise gjorde. :P).

 

Anyway- på morgonen fick jag hjälpa Chris att förbereda maten till Turakoerna och Fasanerna. Efter det fick jag hjälpa Henry genom att gå och utfodra själv i Tropikhuset, sedan ”av-gula” ett gäng kycklingar och dela några möss. Sedan gick vi och utfodrade/städade i ”The walled garden”. Hon visade mig bl.a hur man gör när man tömmer och byter ut vattnet i de små poolerna som finns i vissa voljärer, så då fick jag göra det medan hon utfodrade.

 

Efter fikat fick jag utfodra själv i den stora voljären. Vi städade sedan ur några burar, och när vi var klara var det dags för lunch. Därefter skulle vi utfodra för andra gången, men då var nästan all frukt slut. Så vi fick improvisera lite och ge dem sådant de inte äter i vanliga fall. Jag tror inte fåglarna uppskattade det så värst mycket. :P

 

I slutet av dagen tyckte Henry att jag skulle få testa att stänga in alla fåglar för natten helt själv, och det gick faktiskt ganska bra! När jag kom hem och hade ätit middag så såg jag och Louise filmen ”Benjamin Buttons otroliga liv”. Två och en halv timme lång var den! Det var inte värt det. Snark säger jag bara!

 


This dude wouldn't leave me alone!


Söndag den 21/11

Idag har jag och Lissan inte gjort så mycket. Eller, inte så mycket vettigt i alla fall. Vi har mest ätit. Och pluggat lite, med betoning på jättelite. Och spelat "Operation" och "Stress". Och ätit lite till. Så inte så mycket vettigt alltså.

Men det är najs, man måste få chilla ibland också! Nu ska vi snart se "Harry Potter and the order of Phoenix". En lite söndagstradition vi har startat- se Harry Potter-filmer hos Lissans värdfamilj! ^^Frukost.


Lunch, som Linn insisterade på att bjuda oss på igen.
Nåja. Vi var väl inte så svårövertalade direkt.


Efterrätt- Hallontrifle.
Nom nom.


Och lite "Operation" på det!

This was a good day. I flera bemärkelser.

Lördag den 20/11

Idag besökte jag och Lissan Oxford, enbart för att shoppa, shoppa, och..kanske shoppa lite. Och det gjorde vi sannerligen! Vi köpte ALLA julklappar, samt lite småsaker till oss själva. Nu sitter jag hos Lissans värdfamilj. Vi har just ätit, och nu chillar vi bara framför våra älskade datorer. Jag sover över här inatt, för imorgon ska vi ha en pluggdag. Eller, ja..försöka i alla fall. ;) Hoppas ni har det bra där hemma i Sverige! We miss you!

Bildregn från dagen


Lissan i Oxford!

 


En stenkvinna-staty-sak som skrämde skiten ur Lissan. Hähä. :P

 


Första julklappen inhandlad! (Den är till mamma, men säg inte det till henne)

 


Lunchpaus på Burger King.

 


En vacker bild på nån random snubbe som hade med sig
en uggla in i en av shoppinggalleriorna.

 


Lissan blev överlycklig av att få besöka sitt älskade Starbucks igen!

 


Nom nom.

 


Var tvungen att fota mig i en äkta, engelsk telefonkiosk!

 


Dagens fynd, som tyvärr inte kan visas för omvärlden
(eftersom den till största del innehåller julklappar till diverse personer).


Fredag den 19/11

Idag jobbade jag med Henry hela dagen. Det var trevligt. Hon är väldigt snäll och hjälpsam, bra på att förklara saker och lätt att prata med! På morgonen fick jag börja med att ”av-gula” kycklingar, (ni som missade min fina beskrivning av hur detta går till kan läsa DETTA inlägg) samt dela lite möss. Jag fick även tillverka en slags köttmix, bestående av köttfärs och ett slags köttpulver. Denna mix ger man sedan till de köttätande fåglarna. När vi var klara med det så skar vi upp frukt och grönsaker till utfodringen, och matade fåglarna i sektionen som kallas ”The walled garden”. Till denna sektion hör bl.a. Regnbågslorikiterna, Vävarna, kookaburrorna och Tuppgökarna som jag har berättat om i tidigare inlägg.

 

Vid fikat fick vi veta att en av parkens giraffer hade dött under natten. En veterinär skulle komma under dagen och, som jag uppfattade det, obducera den för att ta reda på dödsorsaken. Den var bara 12 år, och en giraff kan bli upp emot 40 år, så de trodde att det berodde på hjärtproblem eller något liknande. Jag hade gärna bevittnat obduktionen, men veterinären ville inte ha publik, eftersom det var första gången han skulle obducera en giraff..:P

 

Efter fikat matade vi papegojorna, och städade ur deras burar lite. Sedan gick vi runt med en burk mjölmaskar som vi kastade in i några burar, mest bara för att vi inte hade något bättre för oss. Efter det gick vi till den stora voljären och klippte ner några buskar, som vi gjorde hos Tuppgökarna häromdagen. Då kom Cath förbi med sin hundvalp Cleo- en Staffordshire bullterrier på fyra månader. HUR söt som helst! Jag saknar att träffa hundar varje dag som jag gör när jag går i skolan..!

 

Efter lunch tog vi det ganska lugnt. Vi hade hunnit med så mycket tidigare i veckan, så det fanns inte så mycket arbete kvar. Det var en skön dag idag- sol och klarblå himmel. Man skulle inte kunna gissa att det är i slutet av November här! När vi började stänga in fåglarna för kvällen så blev det lite action dock. I den stora voljären finns det bl.a. åtta stycken Röda ibisfåglar. Vi kunde dock bara hitta sju. Så jag och Henry började leta, utan resultat. Vi ringde efter Chris, men han kunde inte heller hitta den. Han ringde i sin tur efter Nick, som hjälpte oss att leta. Visst, det är en stor voljär, men inte SÅ stor tyckte vi. Efter att ha letat i en dryg halvtimme så började det skymma. Som en sista utväg klättrade Nick upp i ett träd inne i voljären (som Chris visserligen redan hade varit uppe i men han ville kolla igen för säkerhets skull). Och mycket riktigt- där satt den lille rackaren på en gren, till synes helt oberörd av det faktum att vi tidigare hade stått och skakat i trädet och klöttrat upp i det och allt. Fågelskrälle.

 

Efter jobbet åkte vi och handlade, jag kom hem, stoppade i en maskin med tvätt, gjorde middag, och nu sitter jag här. So if you all excuse me, I’m off to enjoy my friggin’ friday!

 

Ps. Imorgon åker jag och Lissan till Oxford och SHOPPAAAAAAAAAAAAR! YAY! <3


Torsdag den 18/11

I morse fick jag börja med att jobba med Cath. Vi förberedde mat till utfodringen, och jag fick sedan utfodra turakoerna och fasanerna själv som vanligt. Nytt för idag var dock att jag samtidigt fick samla ihop träckprov* (*bajs) från tre av burarna, där det bor tre olika sorters turakoer. Jag vet inte riktigt varför, men jag antar att det är pga någon rutinhälsokontroll som de ska göra.

 

Sedan utfodrade vi i karantänstallet. Där kollade vi till en av storkarna extra mycket, eftersom det igår visade tecken på hälta. Men vi lade in ett extra tjockt lager av sågspån när vi upptäckte det igår, och det verkade ha hjälpt för idag stödde den på benet i alla fall! Efter det fick jag hjälpa Cath att utfodra ”Down at the bottom”, och sedan städa hos Barbaryduvorna. Till sist matade/städade vi hos kakaduan och papegojorna, vilket fick mig att inse en sak- jag tycker inte om papegojor. De är fett med läskiga! Hur stora näbbar och klor som helst, sedan sitter de där och skriker åt en och ser ut som att de tänker anfalla en när som helst och slita ögonen ur en. Huvva!

 

Efter fikarasten fick jag hjälpa Henry att städa den stora voljären. Vi krattade ut allt gammalt sågspån, och spolade ur skiten med en vattenslang, så gott det gick. Detta gjorde vi fram till lunchen, som jag fick äta själv idag eftersom Lissan var sjuk. Förkyld, stackarn. :/ Efter lunchen matade jag och Henry Grodmunnarna, Regnbågslorikiterna, samt fåglarna i tropikhuset. Till sist städade vi klart den stora voljären (vi hade lämnat den ett tag för att vattnet skulle torka upp lite innan vi fyllde på med nytt spån), och sedan stängde vi in fåglarna för kvällen och låste fågelsektionen.

 

Nu är jag hemma igen, och har precis ätit middag. Jag kommer garanterat att få skörbjugg av all pasta jag har ätit de här två veckorna. Men det kan jag leva med.

 

Tropikhuset

 


Onsdag den 17/11

I morse fick jag jobba med Henry. Vi började med att släppa ut alla fåglar som vi hade stängt in igår kväll. Sedan fick jag göra något väldigt mysigt (känsliga läsare bör sluta läsa här). Jag fick ”av-gula” kycklingar. Då tar man en liten kyckling, letar reda på gulan som man kan känna genom kycklingen i den nedre delen av magen, tar en kniv, och sprättar upp kycklingen där. Detta för att få ut gulan, som innehåller alldeles för mycket fett för att man ska kunna ge den till fåglarna. Trevligt, va? ^^

 

Jag fick dessutom skära upp små bitar av fisk och möss, eftersom vi skulle utfodra de köttätande fåglarna. Medan vi gjorde det så passade vi på att städa runt fåglarnas matplatser, samt skura upp de små dammarna som finns i vissa voljärer. Efter fikat fortsatte jag och Henry med att klippa ner buskar i Tuppgökarnas voljär (The roadrunners, alltså). Detta tog ganska lång tid eftersom det var VÄLDIGT många buskar, så när vi var klara var det dags för lunch.

 

Efter lunchen fick jag jobba med Cheryl igen, och vi fortsatte att fylla den stora voljären med löv, eftersom vi inte hann klart igår. Sedan fick jag hjälpa henne att göra i ordning mat till emuerna och strutsarna, som vi sedan matade. Jag fick även mata ankorna själv, medan Cheryl gick iväg för att stänga in flamingosarna för kvällen. En av flamingosarna är blind, så den har Cheryl tagit extra mycket hand om i snart tio år. Till sist matade vi ugglorna och gamarna. Jag ska inte säga med vad, för det vill ni inte veta. Tro mig.

 

På kvällen åkte vi till den lokala puben i Carterton med några från jobbet för att fira Lissans 18-årsdag. Vi fick åka med Lissans handledare Lauren och hennes man Greg. De var jättetrevliga båda två, och sjukt lätta att prata med! Vi snackade om allt från vädret i Australien (som de båda kommer ifrån ursprungligen) till arbetslösheten i Sverige, snowboardåkning och vad vi skulle ge våra pojkvänner i julklapp. :P
Ps. Till er som just blev oroliga när jag skrev att jag har varit på en pub: Ta’t lugnt, jag drack Coca-cola! ;)

 


Mark, jag och födelsedagsbarnet

 


Lauren och Greg

 


Coca-cola in my ♥

 


Tisdag den 16/11

I morse började jag med att jobba med Cath. Vi förberedde frukt och grönsaker till utfodringen, och sedan fick jag gå och mata fasanerna och turakoerna. Sedan gjorde vi i ordning mat till fåglarna ”Down at the bottom”, samt till fåglarna som hålls i karantän där nere. När vi kom ner dit så skötte Cath utfodringen som vanligt, och jag städade hos Barbaryduvorna.

 

När jag var klar så sa Cath att jag kunde få gå och fråga Henry om hon hade jobb åt mig, och det hade hon verkligen! Vi började med att utfodra fåglarna i Walk-through-voljären. Sedan matade vi Kookaburrorna, Vävarna, de Stora blå turakoerna, och Regnbågslorikiterna. När det var gjort så städade vi hos Grodmunnarna (se bild nedan). Dessa satt och tokglodde på mig under hela tiden som jag sopade och fyllde på med nytt sågspån i deras lilla skjul. Lite creepy, ja. :P

 

Efter lunch fick jag hjälpa en skötare vid namn Cheryl att samla ihop löv i sopsäckar. Dessa tog vi med oss till den stora voljären, (den som vi gjorde catch-up:en i förra veckan), och tömde sedan ut löven på marken. Dels för att det skulle se lite finare ut, och dels för att fasanerna skulle ha något att roa sig med, då de tycker om att leta efter insekter bland löven. Efter ca 40 minuter så hade vi inte tid att hämta fler säckar för Cheryl var tvungen att gå och förbereda utfodringen av en liten stork som hon handmatar, så jag tillbaka till Henry. Jag hjälpte henne först att skura golvet i fågelköket, sedan gick vi och schasade in fåglarna för natten.

 

Nu sitter jag hemma i Louises vardagsrum och skriver detta. Jag gjorde nyss middag, vilket tog lite längre tid än vanligt. Jag satt och tittade på min kastrull med spaghettivatten i typ en kvart. Det. Ville. Inte. Koka. Till slut insåg jag mitt misstag- jag hade inte slagit på strömmen till spisen. Suck. Ikväll sak jag bara chilla tror jag. Jag är redan schliiiiten, och det är bara tisdag! Huvva, hur ska det här gå?

 


Måndag den 15/11

G'dday mates! Nu våldgästar jag Lissan igen. Hoppsa hennes värdfamilj inte ledsnar på mig. Då blir det inget med bloggande för mig! Eller Facebookande heller för den delen.....:P

Anyway, idag jobbade jag med Cath på förmiddagen. Vi började med att förbereda för utfodringen, och jag fick mata fasanerna och Turakoerna* (*som jag googlat mig fram till att de heter på svenska. Svårt att gissa, I know. :P) själv. Efter det gjorde vi i ordning maten till fåglarna som är "Down at the bottom" av parken, och som inte visas för allmänheten. Där nere så skötte Cath utfodringen, och jag städade hos barbaryduvorna* (*eller Turkduvorna som de heter på Svenska, men det vill jag inte säga. :P).

När det var klart så gick vi upp och diskade undan, sedan var det dags att mata pingvinerna. Det fick jag också göra helt själv, medan hon berättade för åskådarna om parkens pingviner. Jag kan snart den berättelsen utantill tror jag, för jag har hört den tusen gånger. :P Det var vitamindag idag också (som det är varje måndag). Då tar man en liten fisk till varje pingvin, alltså 18 fiskar, och skär ett litet hål i fiskens buk. Där stopper man i två olika slags vitamintabletter, sedan ska man försöka se till att varje pingvin får en fisk. Det är inte det lättaste, eftersom pingvinerna ser praktiskt taget likadana ut. Jag tror inte vi har lyckats en enda gång med att ge en fisk till alla 18 pingviner, för det slutar alltid med att en pingvin får flera stycken eller att några blir helt utan. :P

Efter lunch fick jag jobba med den danska tjejen, Henry. Vi städade i en voljär där det finns sk "Roadrunners" (se bild nedan). Det är en sån fågel som är med i serien där en fågel blir jagad av en prärievarg, men det slutar alltid med att vargen får spö av fågeln! :P

Sedan utfodrade vi fåglarna i tropikhuset med frukt och mjölmaskar, och sedan även Grodmunnarna (en uggleliknande fågel) med möss. När vi var klara var det dags att börja försöka få in fåglarna i sina små hus för kvällen. Det gick sådär. Några av burarna är verkligen inte "människovänliga", och det är praktiskt taget omöjligt att komma fram i vissa burar mellan alla växter och bamburör. Men till slut så gick det, sedan var det bara att låsa fågelsektionen för kvällen.

Nu sitter jag hos Lissan. Vi har just ätit middag (spaghetti och SVENSKA köttbullar!), och vi sitter och lyssnar på hennes "Nostalgi"-Spotifylista, med allt från Westlife och A*Teens till Spice Girls, Markoolio och Aqua. Fett! Vi ska försöka få lite skolarbete gjort ikväll, men vi får se hur det går. :P Ha det gött, Sweden!

Roadrunners

Söndag den 14/11

Idag var det tänkt att vi skulle åka på en rundtur i områden med Linn (Lissans "värdmamma"). Men då krockade det med att de skulle få främmande, så istället har jag och Lissan haft en total slappardag hemma hos dem framför våra älskade datorer. Jag klagar inte. :P

Jag hade med mig egen mat som jag skulle laga här, men då vi sa det till Linn så tyckte hon att det var onödigt eftersom hon ändå skulle laga massa mat till dem. Då kunde vi ju lika gärna äta av den! menade hon. Hon är verkligen som en mamma, och skämmer bort Lissan nåågot! Men det har hon nog inget emot. ;)

Nu ska jag återgå till att göra ingenting! Cheers, som di säger här i England!


Gomat'n.


Lördag den 13/11

Idag fick vi en efterlängtad rundtur i parken. Eftersom Lissan jobbar på en sektion, "The childrens farmyard", och jag på fågelsektionen så har ingen av oss hunnt se så mycket annat av parken. Louise tog då med oss runt nästan hela parken. Hon tyckte att jag var skitkonstig när jag berättade att det var första gången i mitt liv som jag hade sett kameler, giraffer, noshörningar, zebror, tapirer, capybaror och lejon. Dude, I'm from Sweden liksom! Vad tror du egentligen? XD

På tal om lejon- jag och Lissan stod helt faschinerade utanför lejoninhängnaden och tog kort. Lejonen var då ca 15-20 meter därifrån, men vi tyckte att det var nog så spännande. Då tog Louise med oss till baksidan av buren och ropade till en av skötarna. Hon frågade henne ifall det var okej ifall jag och Lissan gick lite närmare och kollade på lejonen, vilket det var! Så vi fick stå så nära att jag hade kunnat ta på lejonen genom gallret! Sjukt mäktigt! Något vade mycket kort jag tog! Dock så har jag glömt sladden till kameran hemma i Sverige, så jag kan inte lägga in bilderna därifrån på datorn. Bajs och &%%#¤"!! Får göra det när jag kommer hem istället!

När vi kom tillbaks från rundturen så såg vi klart "The Holiday", sedan började jag och Lissan se "Australia". Den var så sjukt lång att vi var tvungna att pausa mitt i och gå och göra middag. (För er som är intresserade så kan jag berätta att jag för första gången i mitt liv lyckades faila på att steka köttbullar. Det borde liksom vara omöjligt?!).

Anyway- efter middagen såg vi klart filmen, och bänkade oss sedan i soffan i vardagsrummet för att se på "The X-factor" och äta cheescake tillsammans med Louise och danskorna. Najs!


Fredag den 12/11

Idag jobbade jag med en skötare vid namn Chris. Chris är ganska..speciell. På ett bra sätt dock! Tror jag. XD Hur som helst så är han galet morgonpigg, och medan vi andra stod i köket och gäspande hackade våra grönsaker så sprang han omkring som en yr höna och sjöng med i alla låtar som spelades på radion (även de låtar han inte kunde). Han är väldigt kärleksfull av sig, och hann fria till fyra personen inna lunch. Det tog dessutom bara 15 minuter från det att vi träffats för första gången tills han tilltalade mig som "Mikayla, my love!".

Honom jobbade jag alltså med hela dagen, och lyckades hålla min energi uppe genom att skämta (han frågade bland annat om jag var var från Ryssland, eftersom jag tydligen såg väldigt rysk ut, eller om jag var släkt med Ingvar Kamprad. "In that case I'll marry you right away!". Notera dock att han har både fru och en son. :P), sjunga, och bryta på tyska hela eftermiddagen. Jag fattar inte hur han orkade. XD

Jag fick även vara med om en så kallad "Catch up", som alla fågelskötare deltog i. Det innebar att vi gick in i en av de största fågelvoljärerna de har, fångade alla fåglar, och ringmärkte/avmaskade/chip-märkte dem. Nedan ser ni lite bilder på detta. Vi gjorde även lite av det vanliga- städade, utfodrade osv.

Väl hemma så tog Louise med mig, Lissan, Henry och Christina (en till dansk tjej som bor i samma hus som Louise och Henry) till Carterton för att handla. Efter det köpte vi middag på Subway, som vi åt hemma hos Louise. Vi började sedan se "The Holiday", men jag stängde av och gick och lade mig när Lissan åkte hem till sin värdfamilj.

The catch-up, som görs en gång per år:


Jamie fångar fåglar.

 


Davide med en Openbill stork.

 


Nick, Chris och Henry.


Torsdag den 11/11

Idag var det regnigt och blåsigt utav bara den! Thank God for my regnjacka liksom! Jag jobbade i alla fall med Cath igen. Jag fick utfodra "The turacos" och fasanerna helt själv (:O!), och sedan städa hos några fåglar som är "Off show", och alltså inte visas för allmänheten. Sedan fick jag mata pingvinerna själv medans Cath berättade lite om dem för den lilla publik som brukar samlas där vid de dagliga matningarna klockan 11 och klockan 15. Sedan städade jag hos barbary-duvorna, samt några andra fåglar som jag inte minns namnet på. :P Några storkar och blåörade fasaner (se bild nedan) var det i alla fall, plus några andra.

Efter lunchen matade vi pingvinerna igen, och då fick jag ett sms av Lissans mamma där det stod: "Jag tittar på dig!". Jag bah: "WTC?! Vart är du någonstans?? :O". Då kom jag på att de har en webbkamera vid pingvindammen, så man kan titta på dem på Cotswolds hemsida. Det var alltså det hon gjorde. :P

Vid slutet av dagen träffade jag en av fågelskötarna som inte hade varit där tidigare- en karismatisk italienare vid namn Davide. Jag fick hjälpa honom att jaga in fåglarna i sina hus för kvällen, och sedan låsa alla grindar i parken fågelsektionen efter vi kollat att det inte var folk kvar i den.

När jag kom hem så pratade jag och Louise i flera timmar. Hon tyckte att jag var en väldigt bra representant för skolan, och att jag var väldigt lätt att prata med. "I'll say a lot of good things about you to Katja!" (min lärare på skolan som ansvarar för vår praktik) sa hon. Yay. ^^


Onsdag den 10/11

Idag försov jag mig (som tur var med bara typ en kvart-tjugo minuter, men ändå). Min telefon dog nämligen, så alarmet ringde aldrig. När jag skulle ladda den så fick jag lite panik också, för att laddaren passade inte i den rackarns adaptern! Jag förberedde mig alltså på att vara utan mobil i fyra veckor. Till slut gick det dock, men bara om man stod och höll i kontakten i adaptern. :S När den väl hade startat så kunde jag dock ladda den i datorn. Skönt!

 

Väl på jobbet fick jag jobba med en skötare vid namn Cath. Vi började med att göra i ordning maten till alla fåglar, och gick sedan för att utfodra fasanerna och "The turacos" (jag kan inte det svenska namnet, därför skriver jag det på engelska). Jag gick för att utfodra i en voljär, medan Cath gick till en annan. När jag var klar gick jag tillbaks till Cath, som fortfarande stod inne i voljären. "What are you doing?" frågade jag. "Ehm, I've locked myself in" svarade hon, varpå jag fick hålla tillbaks en skrattattack. Då hade själva låsmojängen gått sönder, och hon kunde alltså inte ta sig ut. Som tur var så passerade just en av trädgårdsmästarna, och han kunde fixa ut henne m.h.a lite verktyg och diverse manliga egenskaper.

 

Efter det gick vi och krattade och städade hos pingvinerna, och sedan städade jag hos barbey-duvorna, samt i karantänstallet. Efter att vi städat och utfodrat papegojorna var det dags för lunch lunch. Efteråt fick jag gå med en skötare vid namn Henry (den danska tjejen som hämtade mig och Lissan tillsammans med Louise i måndags). Hon tog med mig in i tropikhuset, där de bl.a. har tropiska fåglar, fladdermöss och en sengångare. Jag fick mata fåglarna med lite mjölmaskar, och kasta upp några i luften till en av Kookaburrorna som fångade dem. Efter att jag sedan matat pingvinerna tillsammans med Cath fick jag följa med Henry igen och stänga in de fåglar som inte pallar att vara ute nu när det börjar bli kallt om natten. Vi gick sen en sista sväng i parken och kollade att det inte var folk kvar där inne.

 

När jag kom hem så möttes jag av en volontär från parken som brukar sova över hos Louise på onsdagar. Louise kom hem efter fem och vi började prata om vad jag hade gjort och om jag hade lärt mig något under dagen. Vi kom in på duvor och fåglar (vilket är hennes absoluta favoritdjur), och hon berättade för mig om hennes arbete för "The red-crested turacos" i Angola. Hon jobbar för att folk ska lära sig mer om dem, och för att de ska lära sig hur man håller fåglarna i fångenskap genom att studera dem i sin naturliga miljö. Pengarna som jag (eller snarare skolan) betalar henne för att jag får bo hos henne går faktiskt till det arbetet. Det känns ju bra! Då vet man att de går till ett bra ändamål!

 

Red-crested turaco.

 


Tisdag den 9/11

Dagen började med att jag klev upp klockan 06.45. En timme senare gick jag och Louise till hennes kontor, där vi skulle möta upp Lissan. Väl där berättade Louise för oss att parken var uppdelad i tre sektioner; primater, stora däggdjur och fåglar. Lise-Marie skulle få jobba med de stora däggdjuren, och jag med fåglarna.

 

Detta innebär såklart att ingen av oss kommer att arbeta med primaterna, och eftersom vårt projektarbete går ut på att vi ska ta undersöka primaternas levnadsförhållanden så blev vi lite oroliga. Louise lovade dock att vi, för att få de uppgifter som behövs till vårt projektarbete, skulle få följa med henne till primaterna nån helg eller efter jobbet någon gång. Så det löste sig!

 

När jag kom ner till fågelskötarnas lokal så blev jag presenterad för chefen där- Nick. Jag fick börja med att hjälpa honom att skära upp frukt till fåglarna som skulle matas, och sedan fick jag hjälpa till med utfodringen. Efter det visade han mig de olika fågelsektionerna, och berättade lite om de olika fåglarna. Jag fick sedan städa hos pingvinerna. De är så sjukt söta! På Cotswolds hemsida (cotswoldwildlifepark.co.uk) kan man titta på pingvinerna live via en webbkamera. Ni kanske ser mig någon gång!

 

Efter ”tea-time” halv elva så fortsatte vi med utfodringen, och jag fick även städa hos duvorna. De var riktigt tama, och man kunde plocka upp dem i handen hur lätt som helst! Klockan ett åt var det dags för lunch i parkens restaurang, och där sprang jag på Lissan som också skulle äta då. Efter lunchen var Nick tvungen att hjälpa till i en annan del av parken, så jag fick istället gå med en kvinna vid namn Sharon. Jag fick följa med henne och utfodra strutsar, ankor, gamar, ugglor, tranor och massa andra fåglar som jag inte minns namnet på. Det var kul, och hon var riktigt trevlig! Dock var det lite äckligt att kasta in döda kycklingar och råttor genom gallret till rovfåglarna, men men- det vänjer man sig väl vid antar jag.

 

Jag slutade halv fem, och åkte sedan med Lissan och hennes värd Jim till Carterton för att handla mat. Vi kommer att åka dit en gång i veckan och köpa det vi behöver. Det är helt sjukt vad mycket slisk och snask och onyttigheter som finns på affärerna här, och ändå lyckades vi bara köpa sånt vi behövde- frukost och middagsmat. Poäng till oss!

 

När vi kom tillbaks bjöd Linn mig att stanna på ”tea and biscuits”, vilket jag såklart inte tackade nej till. När jag kom tillbaks till Louise så tog jag en dusch (jag luktade död kyckling, mums), och nu sitter jag i sängen och skriver detta. Ser fram emot morgondagen!

 


Måndag den 8/11

Idag anlände vi till England, ungefär en och en halv timme senare än beräknat (flyget från Arlanda var försenat). Från Heathrow tog vi en buss till Oxford, och från Oxford åkte vi vidare med en annan buss till Carterton. Där hämtade Louise (vår chef/kontaktperson) oss. Med sig hade hon en av parkens långtidspraktikanter, Henrietta från Danmark.

 

Väl framme i Burford, vilket ligger ungefär tio minuter från Carterton med bil, lämnade vi först av Lissan hos hennes värdfamilj, Jim och Linn. Jag åkte vidare med Louise och Henrietta (eller Henry som hon kallas) till djurparken, där de båda bor. (Ja, inte i själva djurparken då, utan i varsin lägenhet i huvudbyggnaden.) Jag skulle bo med Louise.

 

Jag fick en snabb rundtur i hennes lilla lägenhet, och fick sedan göra mig hemmastadd i mitt nya rum. Efteråt fick jag träffa Louise's fåglar (hon har två stycken), och sedan pratade vi och såg på TV tills det var dags att gå och lägga sig. Det har varit en lång dag, och jag är helt slut. Samtidigt är jag sjukt spänd och peppad inför morgondagen!

 

Mitt lilla (stökiga) rum. ^^


En efterlängtad uppdatering?

Helloooo Sweden! Eftersom jag har lite begränsad internettillgång här i England så får ni ha överseende med att jag uppdaterar några dagar i efterskott. ;) Men hur som helst- här kommer snart en sammanfattning av min vecka. ^^Fem dagar kvar.

Nu är det bara fem dagar kvar tills vi åker, men
ännu har nerverna inte börjat komma. Eller så försöker jag bara ignorera
det faktum att jag egentligen är toknervös, jag vet inte riktigt. :P

Nu måste jag börja fundera på vad jag ska ta med mig.
Jag vet inte ens om jag har en väska som är tillräckligt stor för att rymma
kläder för FYRA veckor! Men det löser sig nog.

Nästa gång jag skriver så befinner jag mig förmodligen i England
tillsammans med Lissan. Spännande..!


Min nya praktikblogg.

På den här bloggen ska jag skriva om det projektarbete
jag ska göra tillsammans med min klasskompis Lise-Marie. Vi ska nämligen
åka på utomlandspraktik till England i fyra veckor.
Praktikplatsen ligger på Cotswold Wildlife Park and Gardens
(en jättestor djurpark i södra England).

 

När det väl hade blivit fastställt att jag och Lissan skulle få åka
så bestämde vi oss ganska snart för att låta praktiken
utgöra grunden för vårt projektarbete. Vi tyckte att det kunde vara intressant
att ta den här chansen att analysera och studera parken
lite noggrannare än vi annars hade gjort.

 

Självklart älskar vi båda djur, och fyra veckors praktik på en stor djurpark
som Cotswold känns därför som ett perfekt tillfälle
att få lära oss mer om djurhållning i ett annat land, samt om nya
spännande arter. Vi ser det även som ett tillfälle att få upptäcka
en ny kultur och utveckla våra färdigheter i det engelska språket.

 

Målet med vårt projektarbete är att vi ska undersöka
hur Cotswold förhåller sig till Jordbruksverkets föreskrifter
om djurhållning i djurparker. Men eftersom Cotswold har så pass många
olika arter så har vi valt att inrikta vårt arbete på föreskrifterna
för en speciell ordning- nämligen primater.

 

Eftersom vi troligtvis kommer att ha olika arbetsuppgifter
i olika delar av parken så kommer vi att skriva om vad vi har gjort
under dagarna på varsin blogg. Vi ska även skriva om eventuella saker
som vi har lagt märke till när det gäller primaternas miljö och levnadsförhållanden.

Vi vet inte riktigt hur stor tillgång vi kommer ha till Internet där borta,
men vi ska uppdatera bloggarna så ofta vi kan så ni kan läsa om hur vi har det.

Lissans blogg heter www.thecotswoldproject.blogg.se.

Enjoy! (=


Cotswold.

RSS 2.0